Društvo Izdvojeno

POZDRAV PROLJEĆU!

Written by Kulturna Mreža

Za stanovnike na sjevernoj zemljinoj polulopti, za nešto manje od dva sata, počinje proljeće. U isto vrijeme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.
Prvog danu proljeća, sjutra, sunce će izaći oko 5:40 i zaći će u 17:50 što znači da će obdanica trajati desetak minuta duže negoli noć što može zbuniti ljude imajući u vidu da govorimo o proljećnoj ravnodnevici.
Proljeće će završiti 21. juna u 16:54, kada će početi ljeto.

rbt

Proljeću se obradovala Anja Vukasović, članica novinarske sekcije “Bijeljanskog žurnala”, i napisala sasav:
Pozdrav proljeću
Probudilo me jutros cvrkutanje ptica.Pogledala sam kroz prozor,bilo ih je puno.Zraci sunca probijali su se kroz rascvjetale grane. Uskliknuh: Stiglo je proljece! Osjeca se svuda oko nas. Pčele zuje, leptiri se sapliću u letu, a laste traže mjesto za svoje gnijezdo. Livade se zelene a raznobojni cvjetovi prelivaju se kao na ćilimu.
Sve je veselo .Žagor djece čuje se na sve strane.Blagi povjetarac njiše tek procvale pupoljke na granama.Sve odiše sviježinom i ljepotom procvalog cvijeća.Koliko je samo boja, ne mogu ih se nagledati! Prvi dani proljeća su kao praznici za sve nas! Radujmo se raspjevanom i mirisnom godišenjem dobu.

.

About the author

Kulturna Mreža