Zanimljivosti

Održano književno veče posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću

Written by KMB

U nedelju je u prostorijam Kulturne mreže Bijela u Domu kulture održano prvo veče Bijeljanskog književnog proljeća posvećeno Vitomiru Vitu Nikoliću pjesniku, boemu , novinaru i publicisti.

Veliki broj prisutnih posjetilaca mogao je da uživa u stihovima našeg istaknutog pjesnika, kao i pogramu koji je priređen. Manifestaciju je zvanično otvorila Vesna Samardžić, sekretarka za lokalnu upravu u Opštini Herceg Novi koja je istakla.
-Opština sa posebnom pažnjom i respektom gleda na ovaj događaj. Nadam se da ćemo i u narednim godinama pružati podršku za sve aktivnosti koje su neophodne kako bi se ova manifestacija održala i postala tradicija.

Kordinator programa Vinka Perišić Šarenac koja nas je vodila kroz ovo pjesničko veče o samom pjesniku nam je rekla.
– On je od rođenja patnik, stradalnik. Ratno je siroče koje će se naći u domu za nezbrinutu djecu. Tako nadaren i talentovan, rano je obolio. Znamo iz njegovih biografskih podataka da je 1945. godine obolio od tuberkuloze. To su bila čudna vremena kada se malo imalo i kad je bolest poprimala oblik pandemije i umiralo se od tuberkuloze. On je svo vrijeme svog života nosio tu bolest, kao što je nosio tugu zbog toga što je sam. Ostao je bez oca, majke i brata. Jelena Lasica, žena kojom se oženio nije mogla da mu nadoknadi sreću.

Drugo veče je planirano za nedelju 21.04. od 18 časova, a biće posvećeno Miroslavu Miki Antiću.

About the author

KMB