Društvo

DEJANA PUDAR NA BALKANSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

Written by Kulturna Mreža

Lijepe visti stigle su nam iz Osnovne škole “Orjenski bataljon”, da će naša Bijeljanka, učenica devetog razreda, Dejana Pudar, učestvovati na 23. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati u gradu Agros na Kipru od 20. do 25. juna. Učešće na tako prestižnom takmičenju osigurala je nakon odličnih rezultata na ovogodišnjem državnom takmičenju iz matematike. Prije odlaska na Kipar . Dejanu i njenu mentorku , profesoricu matematike Marinu Vujičić, čeka 11. maja Olimpijada znanja u Podgorici.
Dejan ne krije oduševljenje što joj se ukazala prilika da sa vršnjacima iz drugih balkanskih zemalja odmjeri znanje iz matematike.
–Veoma je značajno što Crna Gora ima svoje predstavnike na Balkanijadi, srećna sam i ponosna što sam dio “matematičke reprezentacije. To je dobra prilika da odmjerimo svoje znanje sa vršnjacima iz drugih balkanskih zemalja. Sigurna sam da ima puno dobrih matematičara u okruženju, čula sam da su uspješni na brojnim međunarodnim takmičenjima”.
Za Dejanu, ni slobodni dani koji slijede, ne daju dovoljno prostora za odmor, jer takmičenja su brzo. Ipak, kaže nam, da sve postigne, jer napravi dobru organizaciju. Nedavno testiranje uradila je sa najboljom ocjenom.
–Volim sport, i dobra sam u atletskim disciplinama. Zanima me istorija, geografija, druge kulture, religije,…Volim strane jezike i svjesna sam da je važno uciti ih. Kako kažu: “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš.” Učestvovala sam na brojnim literarnim konkursima i ostvarila neke zapažene rezultate. A volim i scenu, dobro se osjećam dok glumim, recitujem stihove ili vodim program.
Na Balkanijadi Dejan I njena profesorica upoznaće drugare I kolege iz: Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.. Pripreme za Balkanijadu održavaju se na Prirodno- matematičkom fakultetu u Podgorici sa profesorom sa Prirodno – matematičkog fakulteta koji će putovati sa njima na Kipar, kao i jedan predstavnik ispitnog centra.
U školi su posnosni na rezultate učenika. Prisjećaju se da je Milena Crnogorčević, učestvovala 2008 godine na Balkanijadi u Valoni, Albanija, osvojivši četvrto mjesto, a na Balkanijadi godinu kasnije, bronzanu medalju. Njen mentor je bila moja Gordana Jovičević,

About the author

Kulturna Mreža