Društvo Zanimljivosti

Приче из Бијеле: Свети Јеремије

Written by KMB

Пише : Владана Илић
Приповиједа: Илија Ристелић

Започети ћемо причу са оним, шетајући Бијелом и кад подигнемо поглед изнад Бијелских Крушевица, видјећемо највиши врх. Ово је прича о једном догађају, везаном управо за тај врх, старији ово знају, а млађи могу научити из овога.

Највисочији врх на брду је Св. Јеремије висок 716 метара надморске висине. Овај врх је било поприште једне битке у Другом свјетском рату, 28.02.1942. године. Италијански окупатор је намјеравао након дугих припрема да овлада реоном у залеђу Каменара, па према Морињу. Довели су јаке снаге, један ојачани батаљон. Батаљон се кретао у три колоне према брду Св. Јермија, на чијем врху га је дочекало и дуже времена одолијевало 6-7 бораца Девесиљске чете. Касније је у борбу ступила главнина Девесиљске чете са командиром Југолем Гракалићем, а касније су стигли Никола Ђурковић, Стојадин Соладатовић и Саво Илић, из штаба Орјенског батаљона. Распламсала се цјелодневна борба и Италијани су били принуђени на повлачење. Њихови губитци, према процјенама су износили више од 100 мртвих и рањених, док су на страни партизана били мали губитци, један мртви и више рањених.

Италијани су у знак одмазде попалили све куће у Бијелским Крушевицама. Након завршетка рата организована је била општа обнова запаљених кућа у којој су учествовали сви мјештани Бијеле, Каменара и Бијелских Крушевица.

About the author

KMB