Sport

NAŠ GOST: Bojana Kovačević – košarkašica i reprezentativka Crne Gore

Written by KMB

Piše : Milica Simović

Bojana Kovačević naša Bijeljanka, rođena 16.10.1996 u Kotoru, reprezentativka Crne Gore u košarci učesnik nedavno završenog Evropskog prvenstva. Osnovnu školu završila u Bijeloj, a gimnaziju dio na Cetinju, drugi dio u Španiji. Trenutno studira na fakultetu komunikologija i mediji, treća godina. Prve košarkaške korake napravila je u Castel Nuovu iz Bijele, posle je igrala za Lovćen-Cetinje, u Španiji je nastupala za 3 ekipe, Arenys de Mar ( 3 liga), ADBA (2 liga) i Femeni Sant Adria (prva liga). Za reprezentaciji nastupa od kad je juniorka i do sada je odigrala 3 evropska prvenstva. Jedno za juniorsku i dva za mladu reprezentaciju. Prošle godine se priključila seniorskoj reprezentaciji i u novembru debitovala u kvalifikacijama ,a sada je uspješno branila boje reprezentacije na upravo završenom Evropskom prvenstvu. Visoka je 1.86 metara i nosi dres sa brojem 13.

– Prije svega čestitamo ti na uspjehu postignutom na Evropskom prvenstvu, kakvi su tvoji utisci?
– Hvala puno. Zadovoljna sam postignutim jer je to bilo moje prvo evropsko sa seniorkama i prošli smo u osmini finala, uprkos tome što niko nije vjerovao da to možemo postići jer je Crna Gora na svim tabelama bila rangirana poslednja i mislim da smo dokazale da ako vjerujemo i imamo jaku želju da sve možemo.

– Po čemu ćeš pamtiti ovo prvenstvo?
– Pamtiću ga po tome što mi je to prvo evropsko prvenstvo za seniorke i što sam imala tu čast da igram i da branim grb svoje zemlje na tako velikom takmičenju.

– Ko ti je od drugarca iz reprezentacije najbolji drug i sa kime se najviše družiš?
– Generalno je baš dobra atmosfera među svima i svi se družimo, ali ako bih trebala jednu da izdvojim, to bi bila Violeta Lazarević, jer nju najduže znam i prošla sam s njom kroz sve mlađe selekcije.

– Kakvi su tvoji dalji planovi?
– Trenutno sam kući i želim da odmorim malo i provedem što više vremena s porodicom i prijateljima i onda počinju pripreme za novu sezonu i karijeru nastavljam u timu Sant Adria.

– Da li često dolaziš u Bijelu i kakve te uspomene vežu za Bijelu?
– Tokom godine nisam u prilici da dođem kući, zbog obaveza u klubu, tako da ta dva mjeseca ljeti, što imam slobodno,uvijek provedem u Bijeloj. Za Bijelu me vežu porodica i priajtelji, moje djetinjstvo, tu sam bukvalno i napravila svoje prve košarkaške korake, tu se i rodila ta ljubav prema sportu.

– Šta bi poručila djeci iz Bijele?
– Da se bave bilo kojim sportom, jer će doživjeti mnogo avantura, lijepih trenutaka i sklopiti mnoga prijateljstva. Takođe bi im porucila da ako žele nešto da postignu samo treba da jako vjeruju u to i da se bore za isto, jer se trud i rad na kraju uvijek isplate.

– Čime se baviš u slobodno vrijeme i kako i sa kim voliš da ga provodiš?
– U slobodno vrijeme volim da šetam, čitam knjige i gledam serije. Provodim slobodno vrijeme sa prijateljima.

– Šta te čini srećnom, a šta ne voliš?
– Srećnom me čini kada provodim vrijeme s prijateljima i porodicom i kada putujem. Ne volim da gubim utakmice.

Zahvaljujemo Bojani na izdvojenom vremenu i želimo joj puno uspjeha u karijeri kao i u životu, da nastavi da se bori i niže uspjehe na ponos i radost svih nas Bijeljana.

About the author

KMB