Kultura Zanimljivosti

FOLKLORNI ANSAMBL BIJELA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU U MAKEDONIJI

Written by KMB

U organizacija folklornog ansambla “Ljupčo Santov”, od 2 do 5 maja u Orizarima – Kočani je održan šesti međunarodni folklorni festival ” Đurđevdanski običaji, pjesme i igre “.

Čuvanje materijalnog i duhovnog nasljedstva, kao što su pjesme, igre, običaji, i čuvanje tradicionalnih i kulturnih vrijednosti.Organizovana je ova manifestacija, da da doprinos i prenese tradiciju na ostale generacije – rekao je na otvaranju manifestacije, gradonačelnik Nikolčo Ilijev.

Po prvi put,tradicionalni Đurđevdanski običaji,pretučeno mlijeko,pripremljeno na ulju, Đurđrvdanski zelnik, osim u Orizarima, prikazivalo se i u Zrnovcima.

Na dva folklorna koncerta nastupali su ansambli:”Bijela” iz Bijele – Crna Gora, Makedonsko kulturno društvo “Kiril i Metodij” iz Kranja – Slovenija, Folklorni sastav iz Boboševa – Bugarska, “Nikola Jonkov Vapcarov” iz Delčeva, “Kiril i Metodije” iz Ilovice, Bosilevo, kao i kočanski folklorni ansambli “Kočani” , “Ruen”, “Ljupče Santov” i “Mugdi”.

Predjesnik folklornog ansambla “Ljupče Santov”, Aleksandar Tošev je istakao saradnju i podršku na manifestaciji od lokalnоg stanovništva. Kako nam je rekao Tošev vrijedne Orizarke su napravile 16 zeljanica i 30 litara jogurta.
Projekat je finansiralo Ministarstvo za kulturu Republike Makedonije, Opština Kočani i privatni sektor.

Folklorni ansambl Bijela se predstavio sa omladinskim sastavom i ovo je bila prva internacionalana turneja ovoga društva. Sami nastupi su izazvali veliko oduševljenje kod publike, a naše đjevojke i momci su pokazali sav raskoš naše folklorne tradicije.

U tradicionalnim igrama istakli su se naši članovi : Milena Jovanović osvajanjem prvog mjesta u skakanju u vreći, Uroš Gligović prvo mjesto u nošenju jaja u kašici koja se drži zubima i naša mješovita ekipa pet đevojaka i tri momaka koja je trijumfovala u navlačenju konopca.

Iskoristili smo i priliku da posjetimo manastir Dobre vode, jezero Gradče, kao i Ohrid. Stvorili smo jedno novo prijateljstvo sa bezbroj prelijepih uspomena. Veliko HVALA i veliki pozdrav za naše domaćine iz FA Ljupčo Santov kao i za sve mještane Orizara i Zrnovaca.

Iz folklornog ansambla su najavili da nastavljaju i dalje naporno da rade i da će uskoro imati i nove nastupe.

About the author

KMB